19.11.2015

Käyttökelpoisuus

Kuinka käyttökelpoinen se on?


Ottaen huomioon, että nykyiset lait ja talousmallit ovat olleet tehottomia laajan biosfäärin tuhoutumisen hillitsemisessä, yhä useampi valtio näkee luonnon oikeuksien tunnistamisen järkevänä uudistuksena. Ecuador on ensimmäisenä maana ottanut perustuslaissaan huomioon luonnon oikeudet. Bolivia on antanut luonnolle oikeudet kansallisella tasolla ja nimittänyt oikeusasiamiehen puuttuakseen suoraan ympäristö-ongelmiin.

Kymmenissä USA:n kaupungeissa mukaanlukien Santa Monica ja Pittsburgh luonnon oikeudet on otettu huomioon paikallistasolla. Nämä lait huomioivat yhteisöjen ja luontotekijöiden oikeudet sisältäen ekosysteemit ja luonnon; antaen kaupunkilaisille oikeuden puolustaa ekosysteemejä ja luontoa, sekä alistaa suuryritysten oikeudet kohtaamaan ekosysteemin ja ihmisten, mikäli niiden toimet ovat yhteistä hyvää vastaan.

Lisäksi viimeisimmät oikeuslaitoksen päätökset seuraavat tätä trendiä, kuten Uuden Seelannin Wanganui-joen tunnustaminen elävänä olentona sisältäen ihmisoikeudet, sekä Costa Rican oikeusasteen päätös maailman toiseksi suurimman koralliriutan tunnustamisesta elävänä olentona, jolloin sitä ei voida käyttää hyväksi kaupallisesti. Euroopan puolella Sveitsin perustuslaissa tunnustetaan kaikkien olentojen arvokkuus; Espanjassa apinoilla on oikeudet; Romaniassa ehdotetaan lakia delfiinien oikeudellisesta asemasta, jopa UK:n hallitus on virallisesti myöntänyt, että eläimet ovat tuntevia olentoja, eikä pelkästään hyvikkeitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti